اوقات شرعی



پرسش و پاسخ

ورود کاربر

ورود کاربران به سایت درمانگاه
مرا به یاد داشته باش
 
   
کبدچرب Array چاپ Array
امتیاز کاربر: / 10
بدخوب 
نوشته شده توسط خانم جعفري   
دوشنبه ، 17 مرداد 1390 ، 17:39

کبد را جدی بگیریم!

کبد چرب

منظور از کبد چرب ،رسوب چربی (عمدتاً از چربی های خنثی ) در کبد است که پیدایش آن در افراد چاق ،مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی تحرک ، بیشتر دیده می شود . کاهش سریع وزن می تواند این عارضه را در پی داشته باشد .....

چاقی عامل مهمی برای بروز بسیاری از بیماری ها و مشکلات در فرد است . به همین دلیل برای پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها لازم است وزن خود را کاهش دهید .

در حالت عادی امکان رسوب چربی در کبد که یکی از ارکان مهم سم زدایی محسوب می شود وجود ندارد ولی اضافه وزن و چاقی از شاخص های اساسی تجمع و رسوب چربی در غده 5/1 کیلویی بدن (کبد) است .

چربی خون بالا ، دیابت و مصرف برخی داروها مانند کورتن نیز از دلایل بروز بیماری کبد چرب است .


مشکلات کبد چرب:

کبد فرد مبتلا به این عارضه در مقابل رسوب چربی از خود واکنش نشان می دهد که در دراز مدت سبب آسیب کبد می شود .
شیوع این بیماری در زنان به علت کم تحرکی بیشتر است . مهم ترین اصل برای درمان کبد چرب ، برطرف کردن بیماری های زمینه ای ایجاد کننده آن است . اگر پزشک تشخیص دهد که چاقی علت بروز بیماری است ، فرد می تواند با کم کردن حداقل 5 کیلوگرم از وزن خود ، چربی کبد را کاهش دهد و حتی این بیماری را درمان کند .
افراد مبتلا به دیابت هم به دلیل مختل شدن متابولیسم چربی در بدنشان ، مستعد این بیماری هستند که با تجویز داروهای مناسب بهبود می یابند . بسیاری از این بیماران با مصرف آنتی اکسیدان از جمله ویتامین E و مصرف داروی متفورمین ، هم قند خونشان کنترل می شود و هم سوخت و ساز چربی در کبد آنها تنظیم می شود . چاقی آفت سلامت است و برای کنترل آن و بسیاری بیماری های دیگر باید الگوی تغذیه ای ، از غذاهای پرکالری چرب و کم فیبر به سمت غذاهای سالم و تازه تغییر پیدا کند و ورزش و تحرک بدنی جزء برنامه روزانه افراد قرار بگیرد .

80 درصد بیماری های عروق کرونر قلب ، 60 درصد موارد دیابت ، یک سوم سرطان ها و بسیاری از بیماری ها و مشکلات دیگر با داشتن رژیم غذایی سالم ، حفظ وزن در حد طبیعی و فعالیت بدنی مناسب و مستمر قابل پیشگیری است .

چی بخوریم و چی نخوریم ؟

غذاهای مضر برای جلوگیری از آسیب دیدن کبدتان ، از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنید :

چای ، سرخ کردنی ، غذاهای چرب و پر حجم ، سیر داغ ، پیاز داغ ، آب همراه غذا ، دوغ همراه غذا ، تخم مرغ ، تنقلات شور ، دارو ، پفک ، یخمک ، روغن سرخ کردنی ، شیرینی ، غذای فریز شده ، نمک زیاد ، ترشیجات ، رب ، سس و...

غذاهای مفید برای کبد :


آب ( روزی 6 لیوان آب که حتماً باید نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از غذا نوشیده شود . ) ، میوه جات ، لیمو ترش ، روزی 4-5 واحد سبزیجات ، ترشیجات طبیعی ( مثل زرشک یا شاتوت که بهترین دارو است .) انواع مرکبات ، غلات سبوس دار .

اثر مداخله تغذیه ای 6ماهه بر بیماری کبد چرب

هدف : در این مطالعه محققین به ارزیابی اثر درمان تغذیه ای به عنوان یک درمان انحصاری بر مقاومت به انسولین ، پارامترهای بیوشیمیایی سندرم متابولیک و درجات بیماری کبد چرب پرداختند .
روش :31بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب تحت رژیم غذایی با کاهش 500تا1000 کالری در روز قرار گرفتند که حاوی 15%پروتئین، 55% کربوهیدرات و 30% چربی بود . افراد رژیم غذایی را به مدت 6ماه دنبال کردند . در آغاز و اتمام 6ماه ، درجات بیماری کبد چرب و چاقی احشایی مورد ارزیابی قرار گرفتند در انتهای مطالعه افراد به دو گروه متعد به برنامه(گروه1) و غیرمتعهد به برنامه(گروه 2) تقسیم شدند که این تقسیم بندی به ترتیب براساس کاهش وزن بیش و یا کمتر از 5% از وزن اولیه بود .

نتایج :17 بیمار به عنوان در گروه 1 و 14 بیمار در گروه 2 قرار گرفتند . در گروه 1 در کنار کاهش معنادار در نمایه توده بدن و نسبت دورکمر به باسن و نیز دیگر پارامترهای آنتروپومتری ، بهبود معناداری نیز در هموستاز مقاومت انسولینی ، چربی احشایی و چگالی کبد و افزایش در HDL سرم دیده شد . این دسته از بیماران کاهش معناداری در دریافت انرژی تام و چربی تام و چربی اشباع داشتند .

نتیجه گیری : مداخله تغذیه ای یه عنوان یک درمان انحصاری با کاهش حداقل 5% از وزن اولیه در درمان بیماری کبد چرب موثر میباشد . همچنان همان شعار همیشگی: به منظور سلامتی و رهایی از بیماری ، وزن اضافه خود را کاهش دهید .
Reference: Nutrition
Volume 26, Issues 11-12, November-December 2010, Pages 1094-1099


تغذیه مناسب برای سلامت كبد

كبد عضوی بسیار حیاتی برای بدن است. این عضو با وزن تنها 5/1 كیلوگرم ۵۰۰ كار متفاوت انجام می دهد كه مهمترین وظیفه آن سوخت و ساز پروتئینها و كربوهیدرات ها و چربیهاست. كبد همچنین عمل ذخیره سازی و فعال سازی ویتامینها و مواد معدنی را انجام می دهد؛ تولید صفرا می كند كه برای هضم و جذب چربیها لازم است؛ آمونیاك را كه بسیار سمی است (با تبدیل به اوره) از خون پاك و سم زدایی می كند؛ انواع پروتئینهای خونی و شاخصهای انعقادی در كبد ساخته می شود .

كبد همچنین استروئیدها را متابولیزه می كند، داروها و الكل را از خون پاك می كند، و باكتریها و مواد زاید را از خون میگیرد؛ و تقریبا ۱۵۰۰سی سی خون در دقیقه از كبد عبور می كند.


اگر كبد فردی را برداریم، فرد ظرف ۲۴ ساعت می میرد؛ با این حال انسان می تواند با 10 تا 20 درصد كبد خود زنده بماند.


كبد بیشترین سهم مصرف انرژی پایه را نیز به خود اختصاص می دهد. (۲۹% انرژی پایه).


مواردی كه به كبد آسیب می رساند عبارت است از:


۱- خوردن زیاد


۲- بد خوردن؛ مثلا خوردن زیاد محصولات تهیه شده از آرد تصفیه شده، غذاهای آماده، شكر زیاد، چیپس، ...


۳- برنامه غذایی كم پروتئین، پر كربوهیدرات، پرچربی؛ بخصوص برنامه غذایی سرشار از چربیهای اشباع و روغنهای هیدروژنه


۴- موادی همچون الكل، سیگار، كافئین، تئوبرومین ...


۵- انواع داروهای خوراكی مثلا قرصهای ضد بارداری


۶- افزودنیهای مواد غذایی


توصیه های تغذیه ای برای سلامت كبد :


- از نیكوتین، الكل، كافئین، گوشت قرمز، قند ساده، غذاهای سرخ شده، كمتر استفاده كنید.


- از منابع غذایی پتاسیم بیشتر استفاده كنید؛ مثل موز، كشمش، آلو، بادام، انواع سبزیجات.


-آب زیاد بنوشید؛ سعی كنید هر ساعت مقداری آب بخورید.


- سبزیجات خام بیشتر مصرف كنید.


- آب هویج و آب چغندر بیشتر مصرف كنید.


-روغن مایع مصرف كنید و خوردن از كره و مارگارین و روغن جامد و دنبه اجتناب كنید.


- ویتامین «کا» برای جلوگیری از سیروز كبدی مفید است.


- از مصرف زیاد ویتامین «آ» پرهیز كنید، بدین منظور نباید روغن كبد ماهی زیاد مصرف كنید. بهتر است كه از منابع حاوی پیش ساز ویتامین «آ» (بتاكاروتن؛ مانند هویج، زردآلو، طالبی، …) استفاده كنید.


- هرگز مرغ و ماهی و گوشت خام یا نیمپز نخورید؛ زیرا خطر شدید عفونت با باكتریها و پارازیت ها و … را به همراه دارد.


-لیمو یكی از بهترین دوستان كبد است؛ بیشتر لیمو بخورید.


- کوآنزیم «Q10» به رساندن اكسیژن به كبد كمك می كند.


- لسیتین از تجمع چربی در كبد جلوگیری می كند.


- از ملین های قوی استفاده نكنید؛ اما همیشه هم از بروز یبوست جلوگیری كنید.


درمان بيماري کبد با گيلاس و آلبالو

گيلاس و آلبالو به عنوان ميوه هاي تابستاني، از خواص درماني بالايي برخوردارند که آگاهي از اين خواص موجب ميل به مصرف بيشتر اين ميوه ها خواهد شد .
آلبالو برطرف کننده تشنگي است و شربت آن بهترين دارو براي افرادي است که عطش فراوان دارند. صفرا را از بين مي برد و قي و اسهال صفراوي را درمان مي کند .
مصرف آن براي گرم مزاجان و مبتلايان به فشار خون و افرادي که چربي زيادي در شکم دارند، مفيد است .
جوشانده مغز هسته اش با يک دهم وزنش از رازيانه، سنگ هاي کليه و مثانه را از بين مي برد .
مصرف چند روز متوالي شربت يا مرباي آلبالو، داروي نارسايي کبدو معالج ورم معده و روده است .
آلبالو، کاهش دهنده فشار و غلظت خون است، باعث افزايش اشتها مي شود، بنابراين براي افراد لاغر و کم اشتها سودمند است. مصرف آن باعث آرامش اعصاب مي شود، ولي نبايد در مصرف آن زياده روي کرد .
همچنين گيلاس سينه را نرم و معده را ضد عفوني مي کند و تخمير معده را از بين مي برد و يبوست را رفع مي کند
اين ميوه اعصاب را آرام، سموم بدن را دفع و خون را تصفيه مي کند. خوردن گيلاس براي افرادي که تصلب شرايين و ناراحتي کبد دارند، مفيد است .
افراد چاق که مي خواهند لاغر شوند مي توانند گيلاس را قبل از غذا مصرف کنند، چون مصرف آن قبل از غذا جلوي اشتها را مي گيرد و در عين حال باعث چاقي نمي شود .
گيلاس ويتامين C دارد، به همين جهت در حفظ سلامت پوست، افزايش قدرت ايمني بدن و تشکيل بافت پيوندي بسيار موثر است .
پزشکان توصيه مي کنند که گيلاس بعد از غذا خورده نشود، زيرا از هضم سريع غذا جلوگيري مي کند و نيز باعث سوء هاضمه و نفخ معده مي شود .

فوائد زرشک برای کبد:

زرشک حاوی ویتامین C است و نوع ترش‌‌مزه آن دارای اسیدهای گیاهی است که تا حد خاصیت ضد حساسیت دارد.

فارس: عضو هیئت عملی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: مصرف زرشک برای بیماران کبدی مفید است و از سلول‌های کبد محافظت می‌کند.

محمد صالحی سورمقی افزود: زرشک انواع گوناگونی دارد و زرشک قرمز خوراکی از مهمترین نوع زرشک است.


وی گفت: زرشک حاوی ویتامین C است و نوع ترش‌‌مزه آن دارای اسیدهای گیاهی است که تا حد خاصیت ضد حساسیت دارد.


عضو هیئت عملی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: زرشک به شکل تازه یا خشک شده و یا از آب آن استفاده می‌کنند که زرشک برای بیماری‌های کبدی مفید است.


صالحی سورمقی گفت:‌ مصرف زرشک افرادی که دچار بیماری‌های کبدی هستند و یا کبد آنها نارسا شده است، می‌تواند مفید باشد.


وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در غذاهای امروزی رنگ‌ها و مواد شیمیای وجود دارد که این مواد در کبد تجمع می‌کند و برای افراد ضرر داشته باشد که مصرف زرشک می‌تواند، این مواد را از کبد خارج کند و از سلول‌های کبد محافظت می‌‌کند.


عضو هیئت عملی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: زرشک یک ضد سرطان است و می‌تواند موادی که در کبد تجمع پیدا کرده است، را از بدن خارج کند و خاصیت سرطان‌زایی آنها را از بین ببرد.

گردآوری شده توسط گروه تحقیق درمانگاه شهید بهشتی

منبح : سایت نوین و عطار باشی

 
 

جهت ترويج فرهنگ بهداشت و درمان هرگونه کپی برداری از مطالب پزشكي و آموزشي اين سايت تنها با ذکر نام و لینک منبع مجاز می باشد.

برای مشاهده بهتر سایت از مرورگر فایرفاکس استفاده نمایید.

قالب جوملا

هاست جوملا

سامانه پیام کوتاه

ارسال اس ام اس

لوازم آتش بازی

سرور مجازی

سرور اختصاصی